Новини 

Літня гума у ​​холоди

Нерідко люди тягнуть із переходом на зимові шини. Причини цього можуть бути різні. Хтось чекає на обіцяне потепління. Хтось завантажений справами, і не може знайти день на відвідування шиномонтажу https://tias.com.ua/shinomontazh. А хтось банально йде на поводу своєї безладності, відкладаючи перевзуття на потім.

Насамперед слід пам’ятати, що виїжджати на зимову дорогу на літніх шинах вкрай небезпечно. Гума, яка так добре показувала себе на дорозі влітку, в холод стає кам’яною вже при 3 градусів. Коефіцієнт зчеплення літніх шин з асфальтом помітно падає в порівнянні з теплою погодою. І натискання на педаль гальма не тільки не зупиняє автомобіль швидко та безпечно, але робить його некерованим: колеса блокуються, і ваш автомобіль за інерцією котиться, як на ковзанах.

До речі, невірно вважати, що чим вища пляма контакту з дорогою, тим краще зчеплення шин. Вирішальне значення має сила, з якою вага автомобіля тисне на асфальт та зчеплення самих шин. І при великій плямі контакту тиск на квадратний сантиметр виходить низьким.

Таким чином, з настанням холодів слід будь-що знаходити час на візит у шиномонтаж. Але все ж таки, якщо так трапилося, що на вашому автомобілі все ще стоїть літня гума, за вікном вирує снігопад, але вам необхідно кудись поїхати на своєму авто?

Головне правило, особливо актуальне у цій ситуації: уникайте різкого гальмування, намагайтеся гальмувати двигуном. Відпускаючи педаль газу, ви створюєте в автомобілі додатково тертя, яке поступово знижує швидкість.

Логічним наслідком цього буде те, що в ожеледицю на літній гумі слід завжди їхати під тягою, тримаючи оберти двигуна понад три тисячі. Це не тільки покращить гальмування автомобіля при відпусканні педалі газу, а й допоможе уникнути заметів.

Наступна хитрість, яка здатна виручити вас у ожеледицю на літній гумі: приспущені шини приблизно до 1 атмосфери. Так, збільшення плями контакту не збільшує зчеплення коліс із поверхнею. Але в даному випадку, знижуючи тиск у покришках, ви викликаєте зминання гуми. За рахунок цього колеса менше прослизають по поверхні. Але слід пам’ятати, що окрім покращення зчеплення, зниження тиску веде до сильного зносу шини. Тому це крайній спосіб, коли іншого виходу немає.

Якщо так трапилося, що ожеледиця застав вас у горах або на сильно горбистій дорозі, на виручку вам прийдуть ланцюги. Звичайно, не завжди під рукою виявиться магазин, де ви зможете купити їх. Але якщо заздалегідь прорахувати такий випадок, ви легко знайдете ланцюга практично для будь-яких коліс. Ланцюги вгризаються в лід, не дозволяючи колесу ковзати по ньому. Завдяки їм ви можете видертися і досить крутий ухил. Мінус ланцюгів у тому, що з ними не можна розвивати швидкість понад 40 кілометрів на годину. Інакше метал може не витримати і ланцюг порветься, руйнуючи борти вашого автомобіля.

Рух по зледенілій трасі завжди небезпечний. Навіть взувшись по сезону, ви не гарантуєте собі повну безпеку. Тим більше що крижані пастки можуть чекати на вас не тільки на пустельній дорозі, але й жвавій трасі, яку регулярно чистять від снігу.

Це слід пам’ятати, коли дощова осіння погода міняється холодами. Рухаючись автомобілем, заздалегідь знижуйте швидкість перед поворотами і віражами, уникайте блокування коліс. Але головне, намагайтеся завжди завчасно перевзутися в зимову гуму. А якщо морози вже настали, знайдіть час якнайшвидше заїхати в шиномонтаж.

Related posts